Contact
Mijn UnitedConsumers

Gas- of stroomstoring melden en actuele storingen bekijken

Is uw stroom uitgevallen, werkt uw gas niet of ruikt u gas in huis? Een stroomstoring, gasstoring of gaslek kan de boosdoener zijn. Op deze pagina helpen wij u het probleem te herkennen en leggen wij uit hoe u dit vervolgens oplost.


Gasstoring, stroomstoring of gaslek herkennen

Heeft u een stroomstoring, gasstoring of een gaslek? Zo gaat u dit na:

  • U heeft te maken met een stroomstoring, als door overbelasting of een kortsluiting uw stroom plotseling uitvalt.
  • Een gasstoring kan ontstaan als de gasdruk (tijdelijk) wegvalt. Apparaten die gas gebruiken, zoals uw gasfornuis, werken dan niet naar behoren.
  • Bij een gaslek zorgt een scheurtje of gaatje in een koppelstuk, gasslang of gasleiding dat aardgas weglekt. U herkent een gaslek aan een sterke, zwavelachtige geur in huis. Ook kan ontsnappend gas voor een sissend geluid zorgen.

Dit doet u bij een gaslek

Ruikt u een gaslucht in huis? Dan moet u snel handelen, want er kan sprake zijn van een gaslek. Bij een gaslek neemt u direct de volgende stappen:

Gaskraan dicht

1. Sluit de hoofdgaskraan

Ramen open

2. Zet alle ramen en deuren open

Geen open vuur

3. Voorkom open vuur

Alle elektra uitzetten

4. Zet alle elektra in huis uit

Bel 0800 9009

5. Bel naar 0800-9009 

Wacht buiten

6. Wacht buiten op storingsdienst


Is er sprake van een algemene storing?

Werkt bij uw buren het gas ook niet, of ziet u in uw straat geen licht branden? Als in uw omgeving meer huishoudens last hebben van een gas- of stroomstoring, dan gaat het om een algemene storing. Een algemene gas- of stroomstoring kunt u niet zelf oplossen.

Nationaal storingsnummer (gratis)

Voor het melden van een storing belt u gratis het Nationaal storingsnummer. Dit nummer is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar:

0800 9009

Actuele storingen bekijken

Vermoedt u een algemene storing? Voor actuele gas- en stroomstoringen gaat u naar de website van Netbeheer Nederland. U vult uw postcode en huisnummer in en checkt zo snel en gemakkelijk of er een gas- of stroomstoring bij u in de buurt bekend is. Zo niet, dan kunt u de storing melden via 0800-9009.

Actuele storingen


Heeft u een stroom- of gasstoring in huis?

Als het probleem zich alleen in uw woning voordoet, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een gasstoring of stroomstoring in huis. In veel gevallen kunt u het zelf oplossen. 

Stroomstoring oplossen in 4 stappen

Controleer in uw meterkast of een groep is uitgeschakeld. Ga vervolgens na welke apparaten op deze groep zijn aangesloten, en schakel deze uit. Check ook of uw hoofd-/aardlekschakelaar uitgeschakeld is.

Als alle apparaten in de groep zijn uitgeschakeld, schakelt u de groep weer in door de schakelaar omhoog te schuiven.

Onderzoek of een van uw apparaten kortsluiting veroorzaakt. Zet elk apparaat uit de groep apart van elkaar aan. Springt de groep uit, verwijder dan het laatst aangesloten apparaat uit het stopcontact.

Als geen van de afzonderlijke apparaten de storing veroorzaken, dan kan overbelasting het probleem zijn. Zet de apparaten in de groep één voor één aan, totdat ze allemaal tegelijkertijd aan staan. Valt de stroom uit? Dan kunt u het best de apparaten in uw groepen van uw meterkast herverdelen, zodat de betreffende groep minder belast wordt.

Heeft u het probleem achterhaald? Dan kunt u de groepsschakelaar en de hoofd-/aardlekschakelaar weer inschakelen. U heeft weer stroom in huis. Als bovenstaande stappen niet hebben geholpen, dan adviseren wij het Nationaal storingsnummer te bellen: 0800-9009.

 

Gasstoring oplossen in 4 stappen

Check of de hoofdgaskraan open of dicht staat. Die vindt u bij de gasmeter in de meterkast. De hoofdgaskraan is te herkennen aan een gele dop, hendel of draaiwiel. De hoofdkraan staat open als deze in dezelfde richting als uw gasleiding staat, en dicht als de kraan er haaks op staat.

Is uw hoofdkraan dicht? Dan is dit waarschijnlijk de reden dat uw gas niet werkt. Draai de kraan open en controleer of uw gasprobleem is opgelost. Dit kunt u eenvoudig doen door het gasfornuis aan te zetten. Heeft u een constante, blauwe vlam? Dan is uw gasprobleem verholpen. Als dit niet het geval is, ga dan naar stap 3.

Is uw hoofdkraan open en uw gas werkt niet? Dan is de gasdruk waarschijnlijk weggevallen. Laat de hoofdkraan open staan en draai de gaskranen van de apparaten die gas gebruiken dicht. Wacht minimaal 30 minuten en controleer of uw gas weer werkt.

Als de bovenstaande stappen niet hebben geholpen, kunt u de gasstoring niet zelf oplossen. Wij adviseren u het Nationaal storingsnummer te bellen: 0800-9009.


Compensatie na gas- of stroomstoring

Heeft u langere tijd zonder gas of stroom gezeten? Dan komt u in aanmerking voor een compensatie door uw netbeheerder. Er zijn wel enkele uitzonderingen: als het om een gepland onderhoud gaat, krijgt u geen compensatie. Ook bij extreme omstandigheden, zoals een natuurramp, ontvangt u geen vergoeding.

Dit ontvangt u als compensatie 

U krijgt wél compensatie, als u door een gas- of stroomstoring minimaal 4 uur zonder gas of stroom heeft gezeten. U krijgt binnen 6 maanden na de storing automatisch een compensatie, als vergoeding voor het ongemak. Hiervoor hoeft u niets te doen. 

De meeste huishoudens in Nederland heeft een kleinverbruikersaansluiting voor gas en stroom. Met dit type aansluiting heeft u bij een storing recht op de volgende vergoeding:

  • U krijgt € 35,00 compensatie als u 4 tot 8 uur geen gas of geen stroom heeft gehad.
  • U krijgt € 20,00 extra compensatie voor iedere periode van vier uur die de storing langer duurt.

dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Wist u dat...

"Hoelang bij u thuis de stroom of gas niet werkt, bepaalt uw recht op compensatie. Een algemene storing kan langer duren dan 4 uur, terwijl uzelf wel eerder weer gas en stroom heeft. In dit geval krijgt u geen vergoeding."

Dirk Mutsaers - Expert energie


Vragen? Raadpleeg uw netbeheerder

Heeft u verdere vragen over een gas- of stroomstoring? Daarvoor kunt u terecht bij uw netbeheerder. De netbeheerder beheert de aansluitingen en het onderhoud van het energienetwerk in een uw regio:

Stroom
Gas

Netbeheerder contactgegevens

Weet u niet zeker wie uw netbeheerder is? Kijk dan op de website van het EAN-codeboek voor energie. Indien u uw netbeheerder wel weet, vindt u in onderstaande tabel de meest actuele contactgegevens:

Netbeheerder Website Telefoonnummer
Coteq Netbeheer www.coteqnetbeheer.nl 0546-836666
Liander www.liander.nl 088-5426444
Stedin www.stedin.net 088-8963963
Enexis www.enexis.nl 088-8577000
RENDO Netwerk www.rendo.nl 0522-856400
Westland Infra www.westlandinfra.nl 0174-236236

Ik heb een andere vraag